Mantelzorgwoning

U heeft zojuist dé oplossing gevonden voor efficiënte mantelzorg. We hebben het hier over een speciaal soort mantelzorgwoning, namelijk een mantelzorg-chalet. Met uw ouders’ woning op uw erf wordt zorgverlening eenvoudiger in te plannen. U houdt meer tijd over en uw ouders kunnen langer zelfstandig wonen. Bij Wernsen Chaletbouw hebben we jarenlange ervaring met het bouwen van mantelzorgwoningen van 100 m2 of minder. We ontwerpen en bouwen het zorgchalet geheel naar uw wensen. Uw vorm en stijl, aangevuld met opties als elektrische schuifdeuren, muursteunen en douchezitjes. Klinkt dat als dé oplossing voor uw situatie? Vraag dan vrijblijvend een brochure of persoonlijke offerte aan.

Waarom een mantelzorgwoning (laten) bouwen?

Het is een veelvoorkomend scenario waar u mee te maken hebt: uw ouders of grootouders kunnen op een gegeven moment niet meer zelfstandig wonen. U besluit hen niet in te schrijven bij een woonzorginstelling, maar in plaats daarvan mantelzorg te verlenen. Daarbij komt u erachter dat het huis van uw ouders te groot is, te ver weg staat of beide. Een mantelzorgwoning biedt hierbij uitkomst. Dat is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis, als woning voor degene(n) die u verzorgt. Dat maakt het voor u mogelijk de mantelzorg op een efficiëntere manier in te delen en in te passen in uw leven. Voor uw (groot)ouders is het grote voordeel dat zij langer zelfstandig kunnen wonen. Bovendien geeft het vaak een vertrouwd gevoel dicht bij naaste familieleden te wonen.

Waarom een chalet als mantelzorgwoning?

In de meeste gevallen hoeft u voor een mantelzorgwoning geen vergunning aan te vragen. Wel zijn er bepaalde regels vanuit de rijksoverheid en per gemeente zijn er mogelijke aanvullende regels. Het complete verhaal vindt u in het infoblok (Mantelzorgwoning: vergunningen en regels in het kort) onderaan deze pagina. Het belangrijkst is dit: met een zorgchalet van Wernsen Chaletbouw voldoet u aan alle regels voor (de bouw van) mantelzorgwoningen. Moet de mantelzorgwoning 100 m2 of kleiner, mobiel en gemakkelijk te verwijderen zijn? U kunt het chalet geheel intact laten en verhuizen naar een nieuwe locatie. Ook wanneer u in beschermd stadsgezicht of aan een monument bouwt, zijn er vaak mogelijkheden voor een chalet. Wij helpen u graag de mogelijkheden te verkennen.

Wernsen Chaletbouw: uw mantelzorgwoning is onze zorg

Bij Wernsen Chaletbouw werken zo’n 10 enthousiaste en gedreven medewerkers om u te ontzorgen bij het ontwerpen, plannen en bouwen van uw mantelzorgwoning. U hoeft slechts uw wensen en ideeën kenbaar te maken. Wij doen en regelen de rest, inclusief het aanvragen van eventuele vergunningen. Gedurende het hele proces houden we u op de hoogte en kunt u feedback geven, zodat het uw unieke mantelzorgwoning wordt. Uiteraard bent u van harte welkom om een kijkje te nemen op de bouwplaats en van de oplevering maken we graag een feest.

Mantelzorgchalets en opties

Bovenaan deze pagina vindt u de chalets die wij als mantelzorgwoning kunnen opleveren. Zo kunt u alvast bepalen welk type chalet we als uitgangspunt voor uw ontwerp mogen gebruiken. Kijk vooral welk type u het mooist vindt, want ieder type kunnen we leveren in alle oppervlaktematen en in elke gewenste indeling. Wil u een plat of hellend dak? Een bergzolder en/of andere gemakken? Klassieke, landelijke of moderne woonstijl? Alles is mogelijk, u bepaalt hoe uw chalet eruit komt te zien. Wilt u een extra luxe en/of aangepaste mantelzorgwoning voor uw ouders? We bieden diverse opties die het woongenot en zelfstandigheid vergroten, zoals elektrisch bedienbare schuifdeuren, muursteunen, douchezitjes en meer.

Van ontwerp tot complete afwerking

De service van Wernsen Chaletbouw gaat nog een stukje verder dan het ontwerp en de bouw van uw sobere of luxe mantelzorgwoning. Wij werken het chalet af tot in de puntjes, waarbij u bepaalt hoe deze opgeleverd wordt. Inclusief meubels, inbouwapparatuur, entertainment, aircosysteem, gevulde spelletjeskast, linnen, servies en keukenapparatuur; desgewenst leveren we uw mantelzorgwoning geheel turnkey op. Uw ouders kunnen er dan direct in.

Mantelzorgwoning: de prijzen

We kunnen ons voorstellen dat u nog iets mee laat wegen bij de aanschaf van een mantelzorgwoning: de prijzen. Op dat gebied scoren onze zorgchalets zeer goed tegenover bijvoorbeeld het bouwen van een vaste bij- of aanbouw. Wij rekenen voor onze mantelzorgchalets geen vaste prijzen. Onze mantelzorgwoningen zijn namelijk maatwerk. Wel geven we op onze website een indicatie met een vanafprijs. Kijk voor actuele prijsinformatie naar het aanbod bovenaan deze pagina. Wij gaan graag aan de slag om een persoonlijke prijsopgaaf voor u te maken.

Meer weten of offerte ontvangen?

Wilt u zo snel mogelijk beginnen met efficiënte en persoonlijke mantelzorg aan (uw eigen) huis, vraag dan nu een offerte aan voor uw unieke mantelzorgwoning. Na het ontvangen van uw aanvraag nemen we eventueel contact met u op. Hoe dan ook ontvangt u spoedig uw persoonlijke offerte. Bent u zich nog aan het oriënteren, dan zal onze brochure u daarbij helpen. Hierin kunt u zich op uw gemak verdiepen in de mogelijkheden en service van Wernsen Chaletbouw. Wanneer zullen we beginnen? Uw mantelzorgwoning is onze zorg!

Mantelzorgwoning: vergunningen en regels in het kort

Wernsen Chaletbouw ontzorgt u volledig. Wij zorgen dat uw mantelzorgwoning aan alle regels voldoet. Ook alle papierwerk en eventuele vergunning regelen wij. Ter informatie vertellen we in het kort wat de regels zijn voor het (aan)bouwen van een mantelzorgwoning.

Het staat u in principe vrij om een mantelzorgwoning op uw terrein te bouwen, een aanbouw voor dit doel te plaatsen of een bestaand bouwwerk om te bouwen. U hoeft hiervoor geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) aan te vragen*. Er zijn echter wel regels aan verbonden, die per gemeente op bepaalde punten kunnen afwijken. De universele regel is dat u moet voldoen aan het Bouwbesluit, waarin regels zijn opgesteld voor veilig en milieubewust wonen. Een andere basisregel is dat na afloop van de mantelzorg de woonfunctie wordt verwijderd, door bijvoorbeeld de keuken en badkamer te verwijderen. Verder mag de mantelzorgwoning een bepaald percentage van de buitenruimte innemen**.

*Er gelden speciale regels voor mantelzorgwoningen die in beschermd stadsgezicht of aan een monument worden gebouwd. Hiervoor moet meestal een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

**Voor het buitengebied gelden extra mogelijkheden. Ook als het erf al maximaal bebouwd is, mag u hier onder voorwaarden een mantelzorgwoning plaatsen. Deze mag maximaal 100 m2 zijn, moet verplaatsbaar zijn en na afloop in z’n geheel verwijderd worden. De zorgchalets van Wernsen voldoen geheel aan deze voorwaarden.